Ensi-ilta torstaina 14.02.2008 kello 18.00

Kuva Emmi – Inkeri Rimpilä

Kirjoitin “Ruma Ankanpoikanen” – näytelmän reilut kymmenen vuotta sitten. Tarina on vanha, kaikkien tuntema perustarina. Sitä lienee kerrottu monissa eri kulttuureissa ja eri muodoissa jo vuosisatoja ennen H. C. Andersenin kirjoittamaa satua.

Mielikuvitusta kiihottaa ajatus kuinka tämäkin tarina on kestänyt – monien muiden perustarinoiden lailla – vuosisataiset ajan muutokset.

Aika on muuttunut ja muuttuu kiivaasti!

Näytelmä toimii kahdella tasolla. On toisaalta ankanpojan kasvutarina hylkiöstä omaksi itseksi. Itsensä hyväksyminen, kuinka se onkaan tärkeää! Ankanpojan kasvu tapahtuu näytelmässä kronologisesti. Ankanpoikasen ympärillä liikkuva joukkio taas on ahnas. Ankanpoikasen karkumatka etenee pitkällä jänteellä, ahneitten joukon kohtaukset ovat lyhyitä toistaen vain yhtä päämäärää: kuinka hyötyisi tuosta “ankanpoikasesta”.

Kuva Emmi – Inkeri Rimpilä

Kaunis ja ruma, komiikka ja tragiikka, realismi ja mikä sen vastakohta voisi ollakaan, ovat näytelmässä limittäin. On asioita, joita voi ymmärtää järjellä. Vastaavasti on asioita, joita ei voi ymmärtää järjellä.

Teatteri on turvallinen paikka kokea. Tekijöillä on mahdollisuus käsitellä vaikeitakin asioita leikinomaisesti. Kokea ja tuntea, maistella niin huumoria, kuin vakavampiakin aiheita yhdessä. Pohtia ja keskustella. Se on itselleni ollut tärkeää. Toivottavasti elämänilo ja positiiviset tuntemukset kuitenkin jäävät voitolle näytelmän varsin ahdistavasta juonesta huolimatta. Tähän pyrkii työryhmä, ja näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Erkki Teittinen

Kuva Emmi – Inkeri Rimpilä

Työryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus Erkki Teittinen
Lavastus Kimmo Myyryläinen ja Ari Puttonen
Puvustaja Reija Vehkala ja Tiina Oksanen
Valokuvat Emmi-Inkeri Rimpilä
Valosuunnittelu Enu Tikander
Valojen ajaminen Kimmo Myyryläinen
Musiikki Valtteri Harmainen
Tuottaja Emmi-Inkeri Rimpilä ja Maria Raatikainen
Kampaukset ja meikit Anni Perälä ja Ritva Uronen