Ensi-ilta lauantaina 17.1.2009 kello 19.00

Ohjaaja Janne Lahtia

Hilja Valtonen: Vaimoke. Tyttäret

Kuva Tiina Oksanen

Agronomi Esko Latva lyö vetoa, että menee naimisiin ensimmäisen vastaantulevan naisen kanssa – kunhan tämä on häntä itseään nuorempi. Sattumalta vastaan tulee lukkari
Leivon nuorin tytär Kirsti, jonka vanhimman sisaren kanssa Latva on ollut kihloissa ja jonka muita sisaria Latva on “ankarasti hakkaillut”. Latva esittää kosintansa, jolle Kirsti nauraa. Mutta.. mutta..

Kuva Tiina Oksanen

Kuva Tiina Oksanen

Hilja Valtonen

Hilja Ester Valtonen (o.s. Kurki, 30. syyskuuta 1897, Heinävesi – 19. joulukuuta 1988, Imatra) oli suomalainen kirjailija ja kansakoulunopettaja. “Painosten herrattareksi” kutsuttu Valtonen oli 1920-30-lukujen suosituimpia suomalaisia kirjailijoita, jonka viihderomaaneista otetaan yhä uusintapainoksia. Kirjailijana Valtosen pyrkimyksenä oli ajaa naisasiaa eteenpäin, ja hän toi suomalaiseen kirjallisuuteen modernin, itsenäisen naistyypin.

Hilja Valtonen syntyi Heinävedellä Etelä-Savossa kansakoulunopettajan tyttärenä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion yhteiskoulusta vuonna 1919 ja valmistui kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista vuotta myöhemmin. Opettajana Valtonen työskenteli Karijoella 1920-1922 ja Parikkalassa (1922-1929) ennen asettumistaan Imatralle. Hän opetti Imatran Linnalan koulussa vuoteen 1963 yhdessä miehensä, kansakoulunopettaja Kosti Valtosen kanssa. 1960-luvulla hän oli Kymen läänin kirjailijayhdistys Paltan varapuheenjohtajana ja sai kotiseutuneuvoksen arvonimen 1974.

Hänen esikoisromaaninsa Nuoren opettajattaren varaventtiili oli heti ilmestyessään menestys. Sitä kirjoittaessaan Valtonen kertoo olleensa närkästynyt miesopettajien paremmasta palkasta ja vaatimattomammista velvollisuuksista. Kirjailijana hän tahtoi ajaa tarmolla naisasiaa eteenpäin.

Lähde: Wikipedia